Wayteq xBook 60w ebook reader

Mióta az eszemet tudom vagy még inkább, mióta csak megtanultam, nagyon szeretek olvasni. Egyszerűen hozzátartozik a mindennapjaimhoz, és kikapcsolódásban, szórakozásban minden mást megelőz. A lakásban, ahol élek, is majd minden helyiségben fel lehet lelni egy nyitott könyvet. Több kedvenc is van, amiket többször is elolvasok. A könyvek viszont nem csekély méretet és súlyt képviselnek, az árukat pedig manapság inkább ne is említsük. Lehet persze olvasáshoz okostelefont vagy tabletet használni, de hamar le fog merülni, mert a display folyamatosan üzemel. Aki egyébként is szereti a technikai dolgokat, annak egy e-book reader a tökéletes választás. De milyen? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Wayteq xBook 60w, az ebook reader

Régi vízióm, hogy de szép is lenne, ha a teljes könyvtáramat magammal hordhatnám. A XXI. század elhozta ennek az álomnak a beteljesülését is. Sikerült szert tennem egy e-book olvasóra, és erről szeretném megosztani a tapasztalataimat. Először nézzünk meg pár általános szempontot, amivel napjaink e-book olvasói általában rendelkeznek.

– kicsik (jellemzően 6″-osak, bár létezik 5″ vagy 7-8″-os is)
– könnyűek (180-400 gramm közé esik a súlyuk)
– sokáig bírja újratöltés nélkül
– nem fárasztja a szemet
– egyszerű a kezelhetősége
– igény szerint testreszabható az olvasás
– támogatja az elterjedtett e-book formátumokat
– opcionálisan vannak extra szolgáltatásai (pl. WiFi)

Napjainkban az olvasni szerető közönség számára az Amazon Kindle e-book reader sorozata talán a legismertebb. Kétség sem fér hozzá, szép darab. Én is szemeztem egy ilyennel jó ideig. Azonban, mint tudjuk, csodák nincsenek:  ezek 35-36 ezer Ft-os ártól indulnak, és meglepetésemre nem bővelkednek a különböző ebook formák támogatásában. Igaz, az Amazon megteszi azt, hogy nem támogatott formát nekik elküldve ők visszaküldik mailben az olvasójuk által is támogatottat. Ám ez kicsit körülményes: ha olvasni szeretnék, akkor a papírkönyvet csak föl kell emelnem, és olvasok. Valami hasonlót vártam el, mikor a kínálatot böngésztem. Így esett a választásom egy aránylag újonnan megjelent készülékre, melynek a márkája talán inkább az GPS navigációs eszközök kapcsán ismert. Ez a Wayteq xBook 60W.

Mit látunk, mikor kinyitjuk a dobozt?

A dobozban nincs túl sok minden, már persze az olvasón kívűl: egy manual, egy USB töltőkábel, melyhez azonban nincs 230V-os dugó, tehát alapból csak USB-ről tudjuk tölteni. Ami viszont egy igazi pozitívum, hogy jár vele egy műbőr tok, amely azonban igényes kialakítású, és elég merev ahhoz, hogy megóvja a sérülésektől a készüléket. Szintén kedves dolog a gyártó részéről, hogy leszerződött a Colibri e-book forgalmazóval (http://dev.colibribooks.net/) és az eszközön előre feltöltve máris 264 darab magyar nyelvű könyvet találunk, javarészt szépirodalmi jellegűt, de pl. Karl May Winnetou-ja is megtalálható.

WayteQ_xBook_60w_50504ce3dde9b

Az olvasó bemutatása

A készüléken található egy alsó gombsor, ill. mindkét oldalt a kereten a lapozógombok. Alul, balról jobbra haladva a következő gombok helyezkednek el: Home gomb (mely a főképernyőre tesz minket vissza), Menü gomb (mely bármely funkcióban megnyomva egy helyi menüt hoz fel), az irányítógombok, középen az OK-val, a Vissza gomb, és végül a Frissítés gomb. Miért van szükség erre az utóbbira? Itt kívánkozik egy rövid magyarázat. Az e-könyv olvasók túlnyomó többsége egy ún. e-Ink (e-Tinta) technológiát használ. Mi az e-Ink? Itt most a Wikipédiáról fogok idézni:

“Az E Ink az E Ink Corporation által gyártott elektronikus papír-változat. Ezekben a kijelzőkben titán-dioxid részecskék mozognak színezett szénhidrogén-alapú olajjal töltött mikrokapszulákban. Attól függően fehér vagy fekete egy képpont, hogy a panel látható oldalán a titán-dioxid részecskék, vagy az olaj van túlsúlyban, hiszen a két anyag fényelnyelő tulajdonságai lényegesen különböznek egymástól. Ha az elektródák képelemenként képesek egymástól eltérő feszültségre, a képtartalom nem csak egész felületén teljes fehéret és feketét jelentheti, mert a pixelek egymástól eltérő állapotot is felvehetnek. Ennek eredménye, hogy a kijelzőn értelmezhető információ jelenik meg. Ezeknél a kijelzőknél elég volt a panel egyik (alsó) oldalán elhelyezni az elektródákat, mert a fehér színű részecskéket elég volt a fekete színt adó olajban alulra vonzani.Az E Ink Corporation jelenleg pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete pigmentrészecskéket is alkalmaz, melyek átlátszó folyadékban változtatják az elektromos töltés hatására a helyzetüket – ilyen kijelző található a Sony és az Amazon könyvolvasóiban is.”

A Frissítés gomb azért kellhet, mert ennél a technológiánál előfordulhat, hogy “szellemkép” marad a képernyőn. Ez nem zavaró, de a “vájtszeműek”‘ a gombbal ezt eltüntethetik. Ez azt is jelenti, hogy alapállapotban gyakorlatilag nem fogyaszt energiát az eszköz, csak lapozáskor (szemben az LCD-vel, ami folytonosan igényel tápellátást). Így ezek az eszközök átlagos használat mellett (olvasás) jó esetben 1-2 hetet is kibírhatnak egy töltéssel akár. Mindemellett a szemet nem fárasztja, nincs vibrálás és végül mivel a háttér majdnem fehér, nagyon hasonló az élmény a papírkönyv olvasásához. Az is levonható a fentiekből, hogy ez NEM érintőképernyős eszköz, igaz, a könyv lapozásához sokkal jobban kézre is esik a két lapozógomb. Az eszköz fogása egyébként kifejezetten kellemes, és a maga 210 grammjával könnyű is.

Miért ez a típus tetszett meg?

– nagyon sok formátumot támogat (TXT, PDF, EPUB, HTML, RTF, PB2, CHM, ZIP/RAR, DJVU, MOBI, DOC, XLS, FB2, OEB, TRC, PRC)
Az első tesztek során mindegyik támogatott formátumot kipróbáltam, és a kb. 20 könyvből egyetlen egynél produkált ékezethibákat)
– eszméletlen jó a testreszabhatósága (24 féle betűméret, sorköz és margó állíthatóság, 5 gyári betű típus, de képes kezelni Windows-os truetype fontokat is)
– ugyan nem ez a fő rendeltetése, de van benne mp3 lejátszó, és olvasás közben én szívesen hallgatok zenét
– nagyon szimpla a kezelése
– ötödével kerül kevesebbe, mint egy Kindle

A könyvek az eszközre juttatása sem lehetne ennél egyszerűbb: USB-kábellel összekötjük a PC-nkel, az felismeri cserélhető meghajtóként, odamásoljuk a könyvet, és kész. Az xBook “könyvespolcán” már meg is jelenik az újonnan felmásolt könyv. Nem írja a manual, de sikerült pár trükköt is begyűjteni a fórumokról:

Egyedi betűtípusok használata:

– a beépített tárolón hozzunk létre egy “Fonts” nevű mappát, és ide másolható bármilyen truetype font (akár a C:\Windows\Fonts mappából is a PC-ről)

Szótár használata:

Az eszköz képes szótárt használni, akár a könyvből is fordítani, de csak szótár alkalmazás van rajta, szótár fájlt nem adtak hozzá. Ez azonban könnyen orvosolható.

– a beépített tárolón hozzunk létre egy “Dict” nevű mappát
– a következő oldalon találunk szótárfájlokat: http://abloz.com/huzheng/stardict-dic/freedict.de/
– ezeket csomagoljuk ki (7zip-pel pl.) elsőzör a .bz2-t, majd a .tar-t
– a kapott fájlokat másoljuk az eszközön létrehozott Dict mappába
– indítsuk újra az eszközt
– a szótár alkalmazásban megjelennek a szótárak

Apró negatívumok: támogatja a PDF fileokat is, ám – bár ez talán nem is készülék hibája, hanem az A4-es PDF-eké), kicsik a betűk, és itt sajnos csak a teljes oldalon tudunk nagyítani, így viszont lelóghat a displayről. Ha nagyobb számú és méretű könyvet másolunk fel rá, elképzelhető, hogy várnunk kell perceket is, a készülék ugyanis indexeli a rajta levő fájlokat. Egy adott könyv első megnyitása 5-8 másodpercig is eltart, de ezt cachelheti, mert a további alkalmakkor ez már azonnal megtörténik. A bekapcsolása és használatkész állapotba kerülése mintegy 10-15 másodperc. Úgy gondolom, ezekkel viszont együtt lehet élni, mert összességében a készülék igen gyors.

Extrái:

– mp3 lejátszó (fülhallgató nincs hozzá, de kipróbáltam egy itthonival, meglepően szépen szól)
– WiFi + böngésző (a böngésző igazi mazochistáknak való, a bevitel képernyőn megjelenő virtuális klaviatúráról érhető el)
– jegyzettömb (lásd az előző pont)
– szótár (ez viszont bármikor jól jöhet)

Pontos specifikáció itt: http://www.wayteq.hu/hu/xbook60w

Egy tesztvideó, akit közelebbről érdekel: http://youtu.be/c7YKLVchuYE

Összegzés:

Azt hiszem régen örültem már így kütyünek, mint ennek 🙂 Számomra pontosan azokkal a funkciókkal bír, amikre szükségem van. Mivel olvasásra terveztem használni, külön öröm, hogy a spártai felület nem vonja el a figyelmemet az olvasás élményétől. A készülék kellőképpen gyors, a teszt előtt az egyetlen félelmem az volt, hogy sok idő telik el lapozáskor, és így nyögvenyelős lesz az olvasás. Szerencsére kellemesen csalódtam, igazán pörgős készülék. A beépített tárhelye 4GB, ami rengeteg, több ezer könyv elfér bővítés nélkül rajta (akinek ez is kevés, microSD kártyával bővíthető).  Aki e-book olvasó vásárláson gondolkodik, annak bátran merem ezt ajánlani, szerintem egy ár-érték arányt tekintve is kiváló terméket kap.